Slik fjerner du vepsebol

sep 1, 2022 | Diverse

Hvorfor er det mange veps?

Det er ikke helt klart hvorfor det er enkeltvepseår, adult males en teori er at omtrent annethvert år har vepsen bedre grunnlag for vekst. Det kan være at det blir færre dronninger annethvert år, og dermed er det mindre konkurranse mellom reir og reir kan derfor vokse seg mye større. Store reir produserer enorme mengder veps.

En annen årsak kan være variasjon i tilgjengeligheten av mat.

Når er det vepseår?

De siste årene har det vært litt tilfeldig (tilsynelatende) når det har vært et vepseår. Det er ikke så mye styr med veps hvert år, men det kommer i perioder. Du kan se på statistikken her at det er noe ujevnt fordelt, og det er også mulig at det kan variere litt fra område til område. Her kan du se statistikken for bekjempelse av veps i Norge de siste årene. Jo høyere bar, jo flere kamper.

Bier og veps er forskjellige når det gjelder aggressivitet og vaner. Det er viktig å identifisere riktig hvilken type du har i hjemmet eller hagen før du prøver noen typer for kontroll.

Hva skal man gjøre når det er mange veps?

Du bør fortsatt ta forholdsregler for å redusere og unngå problemer med veps så mye som mulig. Det er noen konkrete ting du kan gjøre.

  1. Det første er å sjekke huset ditt og se at netting i takskjegg og andre insektnett er intakt. Hvis det er et hull, er det mye mer sannsynlig at vepsen etablerer seg i hjemmet ditt. Du bør også sikre sprekker og hull og tette eventuelle åpninger i hjemmet slik at dronningene ikke kan komme inn for å begynne å bygge et vepsebol.
  2. På sensommeren og tidlig høst, vær oppmerksom på at vepsen liker å lukte på maten din og kommer for å spise. På den tiden av året er den veldig glad i for eksempel kjøttrester. Så etter at du har grillet, bør du fjerne maten fra bordet så fort som mulig.
  3. Oppdager du et vepsebol som er beneath etablering, bør du fjerne det så fort som mulig. Ikke la vepsen bo på loftet ditt. Utseende «Hvordan fjerne vepsebol«Nedenfor.

Veps bør forebygges og kontrolleres så tidlig som mulig.

Om våren bygger vepsen et reir og produserer egg og larver for å øke kolonien. I denne perioden driver de stort sett med seg selv og arbeidsoppgavene sine. En dronning kan legge opptil 12 000 egg på en sommer. Så et vepsebol kan bli enormt i løpet av sesongen.

Brukte vepsebol brukes ikke igjen

Veps bruker ikke samme reir igjen. Alle veps unntatt dronninger dør om høsten. Det nytter derfor ikke å prøve å bekjempe vepsene på senhøsten da de uansett dør ut i løpet av kort tid. Men på på forsommeren er det stor grunn til å fjerne vepsebolet.

Vepsestikk

Veps forårsaker sjelden skade på hjemmene våre, men når de oppholder seg i nærheten av bygninger og steder vi ofte bruker, kan de være svært plagsomme. Vepsen har en stikk på baksiden av kroppen som har en giftkjertel og bruker denne til å forsvare seg hvis de føler seg truet. Disse stikkene kan være utrolig vonde, og det er denne smerten vi mennesker frykter.

Stikkene er smertefulle, gentlemen vanligvis ikke farlige. Unntaket er for de som har allergi, og ofte er svært allergiske mot veps.

Hvordan fjerne vepsebol

På våren og forsommeren er vepsebol normalt små. De har ikke rukket å vokse seg retailer og inneholder derfor ikke så mange individer. Da er det enkelt å fjerne vepsebol. Da rekker ikke dronningen å få flere avkom, så problemet forsvinner.

Fjerning av vepsebol: Finner du boet, kan du ta en plastpose rundt vepsebolet for å binde det fast. Dette gjøres greatest om kvelden eller natten når alle vepsene er inne i reiret. Legg posen i fryseren og vepsen dør i løpet av noen timer. Sørg for å dekke deg til så du ikke blir stukket.

Du kan også bruke insektmiddel og spraye direkte inn i huset. En dusj med insektmiddel rundt i huset først vil redusere aktiviteten utenfor huset. Du kan deretter spraye direkte inn i hullet. Vi anbefaler Permetrin insektmiddel mot veps.

Dersom huset er stort og du er i tvil om dette er noe du kan klare selv, anbefaler vi at du tar kontakt med et skadedyrfirma.

vepsebol

Hva er forskjellen mellom veps og bier?

Mangle blander veps og bier. Bier er i utgangspunktet ikke interessert i maten din, men veps er veldig fornøyd med et «gratis måltid». Veps spiser proteinrik mat, og har du et stykke kjøtt på tallerkenen etter grilling, vil du av og til se at en veps kan sitte der og gnage på et kjøttstykke – før den flyr avgårde med det lille kjøttstykket.

Vepsen er en jeger, og kan den få et free of charge bitt av deg i stedet for å ta en larve på en busk, gjør den det gjerne.

Hvor mange veps i et vepsebol?

Det starter tidlig på våren med svært få veps. Først dronningen og så noen menn og arbeidere. Hun legger så egg og når disse klekkes øker bestanden mer og mer. Til syvende og sist kan det være mange tusen veps i reiret.

Er vepsen nyttig til noe?

Ja, den spiser andre insekter. Hadde vi ikke hatt det, ville kjøkkenhagen og andre avlinger blitt ødelagt av larver og andre skadelige insekter, men med denne flygende jegeren som leter etter dem og spiser dem, holdes dette i sjakk.

Det er derfor god grunn til å være glad for at veps finnes i hagen og i naturen, samtidig som vi bør gjøre vårt for å unngå å bli stukket.

Kontakt oss for hjelp med skadedyr i Stavanger!

Skadedyrkontroll yter spesialisert skadedyrbekjempelse i Stavanger og omegn. Selskapet har erfaring med å håndtere flere skadedyrangrep på Østlandet og Sørlandet gjennom årene. Våre tjenester kan brukes av både privat- og næringskunder. Med et ekstremt kunnskapsrikt group av utryddere i Stavanger, er vi i stand til å tilby de beste skadedyrfjerningstjenestene i området.

Skadedyrangrep kan være plagsomt for deg, din familie eller din bedrift. Fordi Stavanger har en tett bybefolkning, lever skadedyr som rotter, mus, kakerlakker, veggedyr, klesmøll og plagsomme fugler her i overflod. Trygge havner samt matkilder. Med våre skadedyrtjenester i Stavanger kan du være trygg på at ditt hjem eller kontor er fri for skadedyr.

Vi hjelper med bekjempelse av skadedyr i blant anna Sandnes, Tananger, Sola, Bryne og Stavanger.

Den tyske kakerlakken – også i Rogaland

Den tyske kakerlakken – også i Rogaland

Mange tror at det ikke finnes kakerlakker i Norge, men det gjør det. Mange opplever også at dette er et problem de får plutselig i boligen sin. Det finnes én kakerlakk som holder til naturlig i Norge, og den er ikke regnet som et skadedyr. Den kommer sjeldent inn. Men...

Forebygging av veggedyr i Stavanger

Forebygging av veggedyr i Stavanger

Hvis du ikke har blitt rammet av veggedyr ennå, så kan det allikevel hende du blir det. Veggedyr sprer seg mer og mer i Norge nå, og ikke bare i Stavanger og områdene rundt her. Historien om veggedyr - i litt moderne perspektiv Disse parasittiske skapningene ble...